1 Rusya
Dünyanın en büyük ve en soğuk ülkesi olan Rusya, karasal iklimin hakim olduğu bir coğrafyada bulunuyor. Rusya’nın Sibirya bölgesinde yer alan Oymyakon köyü, insanların yaşadığı en soğuk yer olarak biliniyor. Burada kış aylarında sıcaklık -72 dereceye kadar düşebiliyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da ise ortalama sıcaklık -10 derece civarında seyrediyor.
2 Kanada
Kuzey Amerika kıtasının en büyük ülkesi olan Kanada, yüzölçümü bakımından Rusya’dan sonra ikinci sırada geliyor. Kanada’nın büyük bir bölümü kutup ikliminin etkisi altında kalıyor. Ülkenin en soğuk bölgesi Yukon eyaletindeki Snag kasabasıdır. Burada ölçülen en düşük sıcaklık -63 derecedir. Kanada’nın başkenti Ottawa’da ise ortalama sıcaklık -15 derecedir.
3 Grönland
Dünyanın en büyük adası olan Grönland, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölgedir. Grönland’ın yüzde 81’i buzullarla kaplıdır ve yıl boyunca dört mevsim kış yaşanır. Grönland’ın en soğuk bölgesi Kuzey Buzudur. Burada sıcaklık -66 dereceye kadar inebilir. Grönland’ın başkenti Nuuk’ta ise ortalama sıcaklık -9 derecedir.
4 İzlanda
Atlantik Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesi olan İzlanda, volkanik aktivite ve jeotermal kaynaklarla ünlüdür. İzlanda’da ilkbahar ve sonbahar mevsimleri görülmez, yazlar serin ve kışlar soğuk geçer. Ülkenin en soğuk bölgesi Grimsstadir’dir. Burada ölçülen en düşük sıcaklık -49 derecedir. İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te ise ortalama sıcaklık -5 derecedir.
5 Finlandiya
Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Finlandiya, İskandinav ülkelerinden biridir. Finlandiya’da karasal ve denizel iklimler arasında bir geçiş görülür. Ülkenin en soğuk bölgesi Laponya’dır. Burada sıcaklık -40 dereceye kadar düşebilir. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de ise ortalama sıcaklık -7 derecedir.
Bu yazıda dünyanın en soğuk 5 ülkesi ve özellikleri hakkında bilgi verdik. Bu ülkelerde yaşamak zor olsa da, doğal güzellikleri ve kültürleriyle de ilgi çekiyorlar.